Ben buraya tartışmaya gelmedim, şuanki pozisyonunuzu anlattığınız için teşekkür ederim fakat ben uzun zamanlar önce sizin yolunuzdan zaten çıkarak, geleneksel pagan yolunda devam ettim. Çok uzun yazmamak adına bir kaç şeye ben de bir cevap vermek istiyorum.
Evet Geleneksel Yunan dininde de bu bu şekildedir, yani Zeus reddedilemez baş tanrı (hatta tüm tanrılıkları dağıtan belki de dediğiniz gibi tek tanrı) fakat geleneksel olarak herkesin Zeus'a adanma zorunluluğu geleneksel olarak yok. Ayriyeten bu topluluğun önceden baş tanrı ilan ettiği tanrının Yunan dengi Dionysos olarak açıklandığını hatırlıyorum. Bu da bir soru işaretidir. O zaman herkes adanmasını en baştan mı yaptı?
Ayriyeten bu bir Pagan"ist"(?) diriliş değil ise nedir? Kendi adına Zeus'u sokup, Azazel'in astrolojisini Apollon'un astrolojisi yapıp benzer yolda olmadığını savunmak gereksizdir.
Ben kendi başına takılan geleneksel bir pagan iken, sizin "benzer yola girmedik" deyişiniz saçmadır. Bundan 5 sene önce sen "şunları şunları reddediyorsun" bu yüzden bizden değilsin diyenler ki zaten böyle bir gayem yok, bugün altında mantıklı bir bağlam olmadan isim değiştirip şu noktaya gelindiğinde bile gelenekselcileri mi dışlıyor?
Bu topluluğun pagan geçmişi ile barışık olması lazım.
NG Maelstorm'un verebileceği cevaba ek olarak bir yorum yapmam gerekirse, paganizmin takdir edeceğiniz üzere tarih içinde pek çok yorumu çıkmıştır. Bu tarih sahnesinde pek çok insan birbirini tenkit edip birbirinin yanlış olduğunu zaten belirtmiştir.
Günümüzdeki yorum ve anlayış da, ister eskiden yapılanları benimsemek olsun, ister saçma sapan ergenlik olsun, tek bir "pagan" adı altında varlık göstermektedir ve insanlar aynı şekilde birbirlerini, doğruluktan ne denli uzak ya da yakın olurlarsa olsunlar tenkit etmeyi sürdürmektedir.
Antik dönemde de pek çok yanlış veya doğru addettiğimiz adet ve görüş bulunmaktadır ve bunlar doğrularıyla ve yanlışlarıyla aktarılmaktadır. Aynı dönemde farklı yorumlar, farklı coğrafyalar ve pratikler var mıdır? Elbette, fakat bu insanlar Tanrıların aynı olduğunu söylerken, birbirlerine zaten tenkitte bulunmuşlardır.
Şimdi bizim kendimize geniş şemsiye olan pagan ya da daha spesifik olursak Akdeniz bölgesini kapsayan Helenist dememe nedenimiz, zamanın ve çağların değişimidir. Bizim muhattaplarımız o çağın insanları değildir. Biz de burada aynı Tanrılara tapsak da, aynı din içinde muhattaplarımızla tartışma yapmıyoruz. Lafım size değil, fakat dini olarak sorduğunuz için, ben de aynı şekilde günümüzdeki dini perspektiften sizin yorumunuzu yanıtlıyorum.
Dönemin şartı ve bilinci aynıydı, insanlar zorlu inisiyasyonlarla ya da mantık ve felsefelerle öğretim sağlıyordu. Bizim bugün birisini dinin derin katmanlarına indirmek için tapınakta inisiye etmemiz ya da akademide felsefe tartışmamız mümkün değildir, çünkü Tanrıların beklediği şey bu değildir. Bu da tamamen ayrı ve herkesi kapsayabilen bir din olarak ortaya çıkmamız demektir.
Evet, kökenlerimiz pagandır. Evet, bugün kendisine pagan diyenler de bizimle aynı Tanrılara tapınmaktadır. Fakat artık o çağda yaşamıyoruz, bunları kabul ediyoruz, ama kendimiz ayrı bir şemsiye kurduk. Eğer bu şekilde bakarsanız, aslında "paganizm"in norm olduğu dönemde de belirli bir ilerletme misyonuna çıkmış gizem kültleri ve felsefe okulları da aynı şekilde çalışıyordu, "Elefsis", "Orfik", "Platonist" gibi liste uzayarak gidebilir. Tek fark, o dönem aynı dine sahip olunmasıydı. Fakat günümüzde böylesine aynı misyonu üstleniyor diyebileceğimiz ne bir organizasyon var, ne de eskinin yorumlarını tamamen alarak geleceğe taşıyabiliriz. Fakat doğru olanları alıp, yanlış olanları bırakabiliriz, ve bu da Zevizm olur.
Tanrılar tarafından özel misyona sahip, Tanrıların kutsadığı ve özel görevlerini emanet ettiği, artık doğru olanları alıp yanlışlıkları sürekli olarak ayıklayan ve yol gösteren ve Zeus'un Tapınağı tarafından benimsenmiş bir inanç. Yani artık 2.000 yıl sonra farklı bir dönem içinde tamamen bambaşka bir misyon üstlenen bir dine farklı bir isim verilmesi doğaldır. 1. Artık herkesin Tanrıların zaten tek inanç olduğu, sadece görüşlerin farklı olduğu dönemde gerçeği kovalamıyoruz. 2. Amacımız geçmişe dönmek değil, tamamen bambaşka bir çağın habercisi olmaktır. Uzay keşfinin yapıldığı çağda bir rokete havai fişek diyemeyiz. Tamamen farklı bir çağ/misyon.
Yani kıyaslaması daha kolay olması açısından, biz Roma'nın ücra sokağında yaşayan kişinin seviyesini getirmek değil, antik dönemde bile bambaşka bir seviye olan Pisagorculuk kalibresindeki yeni bir inancı örmek istiyoruz. Biraz düşünürseniz, bu bile aslında bambaşka bir realite demektir. Yanlışlıklar çağında, altın çağı getirmek için böylesine uğraş veren bir dini de farklı isimle anmak hem öncüllerimizin çabalarını ödüllendirmek ve onların yorumlarını artık farklı bir seviyeye taşımak, hem de Tanrıların misyonunu taşımak demektir.