Welcome to the Temple of Zeus's Official Forums!

Welcome to the official forums for the Temple of Zeus. Please consider registering an account to join our community.

İnsanlığa Yahudi Armağanı: Nükleer Kabus

Albert Einstein konusuna parantez açıyorum. Einstein'ın sol görüşleri sebebiyle projeye doğrudan dahil olmadı. Baştan belirtiyorum, buranın kaynaklarını, belgeleri okumadım sadece biraz kendi araştırmamı yaptım. O sonuçları söyleyeceğim sadece. Varsa Albert'in komunist olduğuna dair kesin kanıtınız sunabilirsiniz. Onun dışında söylenilenler doğru zaten. O yüzden ona özel bu yazıyı yazıyorum.
"Yalnızca teorik zemini hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda Başkan Roosevelt'i tüm atom bombası programını başlatmaya ikna etmede en önemli figürlerden biri, 16 komünist cephe bağlantısı olan yabancı doğumlu bir Yahudi olan Albert Einstein'dı.
Yanlış. Bu denilenin hepsini Einstein değil, başka bir yahudi olan Szilard yaptı. Albert'e uranyum hakkındaki durumu söyledi. Albert'in o dömeden önce bundan haberi olmadığını söyledi. Güçlü birinin imzası talebin ciddiye alınmasını ve girişimlere başlanmasını sağlayacağından dönemin "saygın" bilim adamı olan Einstein'e durumu anlatan ve kendi mektup yazmasında ikna eden Szilard'tı.
Hem atom bombasının hem de hidrojen bombasının büyük ölçüde Yahudi üretimi olduğunu belirtmek son derece önemlidir. Ancak temelde atom bombası ve atom bombasının yayılması bir Yahudi fikridir. Başkan Roosevelt'i tüm atom bombası programını başlatmaya ikna eden, aynı zamanda 16 komünist cephe bağlantısı olan yabancı doğumlu bir Yahudi olan Albert Einstein'dı."
Bunu söylemek biraz saçma olur çünkü mektupta yazılanlara göre zaten Fransa ve Amerikada bilim insanları uranyum hakkında çalışmalar yapıyordu. Joliot ve Szilard. Bunların bombo üretiminde rol oynayabileceğini söylüyor. Aynı zamanda Almanyanın ele geçirdiği çekoslovakya'nın madenlerinden uranyum satışını durdurduğundan bahsediyor ve bunu erken adım atmış olmasına bağlıyor.

Albert'te projeye dahil olmak istedi ama buna izin verilmedi. Çünkü geçmişinde kabarık dosyaları vardı. Sol görüşler hakkında. Fazla ünlü olmasının riski ve alanının tam olarak bu olmaması da alınmamasını pekiştirdi. Yinede birleşik devletler donanması mühimmat bürosunda danışman olarak çalıştı.

İki sayfalık o ünlü mektubun tamamının Türkçe çevirisi:

Albert Einstein
Old Grove Rd.
Nassau Point
Peconic, Long Island
2 Ağustos 1939
F.D. Roosevelt
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı
Beyaz Saray
Washington, D.C.
Sayın Başkan,
E. Fermi ve L. Szilard’ın yakın zamanda yaptıkları ve bana el yazması halinde iletilen bazı çalışmalar, uranyum elementinin yakın gelecekte yeni ve önemli bir enerji kaynağına dönüştürülebileceğini göstermektedir. Ortaya çıkan durumun bazı yönleri dikkatli olmayı ve gerekirse hükümetin hızlı hareket etmesini gerektirmektedir. Bu nedenle, aşağıdaki gerçekleri ve önerileri dikkatinize sunmayı görevim olarak görüyorum.
Son dört ay içinde, Fransa’da Joliot’un ve Amerika’da Fermi ile Szilard’ın çalışmaları sayesinde, büyük miktarda uranyum içinde bir nükleer zincirleme reaksiyon başlatmanın mümkün olabileceği ve bu yolla çok büyük miktarda enerji ile önemli miktarda yeni, radyum benzeri elementler üretilebileceği muhtemel hale gelmiştir. Bunun yakın gelecekte gerçekleştirilebileceği neredeyse kesindir.
Bu yeni olgu aynı zamanda bombaların yapımına da yol açabilir ve kesin olmamakla birlikte, son derece güçlü yeni tip bombaların üretilebileceği düşünülmektedir. Bu türden tek bir bombanın bir gemiyle taşınıp bir limanda patlatılması, limanın tamamını ve çevresindeki bazı bölgeleri yok edebilir. Bununla birlikte, bu tür bombalar hava yoluyla taşınamayacak kadar ağır olabilir.
(2. Sayfa)
Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca düşük kaliteli uranyum cevheri sınırlı miktarda bulunmaktadır. Kanada ve eski Çekoslovakya’da daha iyi cevherler vardır; ancak en önemli uranyum kaynağı Belçika Kongosu’dur.
Bu durum göz önüne alındığında, hükümet ile Amerika’da zincirleme reaksiyonlar üzerinde çalışan fizikçiler arasında sürekli bir iletişim kurulmasının yararlı olacağını düşünebilirsiniz. Bunu sağlamanın bir yolu, güvendiğiniz bir kişiyi bu işle görevlendirmeniz ve onun gayriresmî bir görev üstlenmesi olabilir. Bu kişinin görevleri şunları içerebilir:
a) Devlet kurumlarıyla temas kurmak, gelişmeleri onlara bildirmek ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri için uranyum cevheri temin edilmesi konusuna dikkat çekerek hükümetin atması gereken adımlar hakkında öneriler sunmak.
b) Halen üniversite laboratuvarlarının sınırlı bütçeleri içinde yürütülen deneysel çalışmaları hızlandırmak; gerekirse bu amaç için bağış yapmaya istekli özel kişilerle bağlantı kurarak fon sağlamak ve gerekli ekipmana sahip sanayi laboratuvarlarının işbirliğini temin etmek.
Anladığıma göre Almanya, ele geçirdiği Çekoslovakya madenlerinden uranyum satışını durdurmuştur. Böyle erken bir adım atmış olması, Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan von Weizsäcker’in Berlin’deki Kaiser Wilhelm Enstitüsü’ne bağlı olması ve Amerika’daki uranyum çalışmalarının bir kısmının şu anda orada tekrar ediliyor olmasıyla açıklanabilir.
Saygılarımla,
A. Einstein
(Albert Einstein)

Genel olarak kaynak: https://share.google/1TBbyyEHrnDpcJMns

Mektubun orijinal halini de buradan görebilirsiniz.

Bunun dışında Almanya'nın uranyum ve bomba çalışmalarına başarısız oldu deniliyor ama gerçekten öyle mi oldu? Belki buldular kullanmadılar belki de amaçları en başından beri bomba değildi.

Kısaca Albert pasifist rolünde bir poserdi. Yahudi arkadaşının sözleri üzerine bomba önerisinde ve mektubunda yapım fikirlerinde bulunan, ekibe dahil edilmeyince mühimmat bürosunda danışmanlık yapan (belkide gizlice ekibe dahil oldu ve yardım etti. O yönde de iddialar var) bomba kullanılınca "kullanılacağını bilseydim hiç o mektubu yazmazdım" triplerine giren bir usta oyuncu. Sonrada nükleer karşıtı örgütlenmelere liderlik etmeyi es geçmedi tabiki.

Official Temple of Zeus Links

Back