Hayır, Lev Tolstoy Yahudi değil; bu konuyu bir süredir ben de düşünüyorum ama olmadığına neredeyse eminim.
Bir kere şunu söylemek gerek, Yahudi ismi olan Lev ile Slav ismi olan Lev aynı değil; aynı kökü bile paylaşmıyorlar. Mesela dilimizdeki Anne kelimesi ile popüler bir yabancı isim olan 'Anne' aynı kökten mi geliyor? Hayır, dilimizdeki Anne direkt Türk dilleri ile bağlantılıyken yabancı ismi olan Anne İbranicedeki Hannah isminden türetilmiş. Bu bağlamda şunu da açığa kavuşturayım, Yahudi ismi olan Lev 'lavah' kelimesinden türetilmiş; Rusça Lev ise bildiğimiz Leo'dan türetilmiş.
Ayrıca kendisi Mason değildi, ilgisi olmuş yahut araştırmış olabilir fakat bunu hangimiz yapmadı ki? Şimdi ben kitap yazsam 200 yıl sonra "Daemonica bir Mason hayatı yaşadı" denecek? Hoş değil ve kısmen iftira niteliği taşıyor.
Soyağacında Yahudi var mı? O da pek mümkün değil keza Tolstoy gayet Aristokrat bir adamdı ve hem anne hem baba tarafından soyu kayda geçirilmişti.
Tolstoy ile ilgili tek problem eserlerindeki Hristiyan Anarşizmi teması, fakat burada şunu belirtmekte fayda var; onun Hristiyanlığı en azından benim gördüğüm kadarıyla 'dindarlık', 'iyiliği yüceltmek' gibi bayağı sade kavramlardan ibaret. Kendisinin Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edildiği de tarihi bir gerçek.
Peki Dostoyevski? O ayrı bir vaka çünkü o adam direkt antisemitik. Kendisi Hristiyan bir yaşam sürdü fakat bunu mazoşizm fetişi yüzünden yapmış olması imkansız değil, çünkü asketik bir yaşam tarzından hoşlanan çileci bir tipti; eserlerinde de bunu görüyoruz.