zavaliebalo said:
Türkiye'de olan deprem sonrasında,
-Umarım daha fazlası da olur
-Tanrı hak ettiklerini verdi
Tarzı bir çok ermeni vatandaşın yorumunu gördükten sonra, Ermenilerde Türk ırkçılığının artık bir ırkçılıktan ziyade kültürel bir düşünce haline geldiğini görmekteyim. Bu yüzden sizden Ermeni soykırımını anlatmanızı isteyeceğim. İnternetten araştırmak istemiyorum, her sitede farklı hikaye. Bazıları böyle bir şeyin yaşanmadığını bile söylüyor. Bildiklerinizi aktarırsanız sevinirim.
Özellikle Sapahe adlı kullanıcının yorumunu merak ediyorum.
İyi geceler.
Esenlikler
Öncelikle Ermeni Soykırımı denmez Sözde Ermeni Soykırımı denir. Çünkü ortada bir soykırım yok tehcir yani göç var. Büyük devletler özellikle Rusya Kafkasya'ya çöküp hammaddesinden petrolünden yararlanabilmek amacıyla orada bir kukla devlet kurmak istiyor. Bunu da Ortodoksların hamisi sıfatıyla gerçekleştirmek istiyor batıdaki Panslavizm akımının doğuya uyarlanmış hali kısaca. Bunun için de Ermeni patrikhanesinin gücünü kullanıyor. İşin içinde sadece dış devletler yok çıkarı olan Ermeni burjuvazisi de var. 1829 Edirne antlaşmasıyla Ermenileri Osmanlı'dan koparıyor Rusya. Oradaki Ermeniler Patrikhanede kiliselerde vesaire örgütlenerek vergilerin ağırlığını, söz verilip yapılmadığını söyledikleri ıslahatları bahane ederek ayaklanmalar çıkarıyorlar. Osmanlı, Ermenilere zaten her türlü müsamahayı göstermiş. Parlementoya kadar girmişler. Okullar açılmış vesaire. Fakat huylu huyundan vazgeçmezmiş, çeşitli bölgelerde Van'da Erzurum'da Muş'ta Bingöl'de isyanlar patlak veriyor. İstanbul'da bile çeşitli patlamalı eylemler düzenliyorlar günümüzde Kürt milliyetçilerinin yaptığı gibi. Doğudaki kiliseleri silah ambarı haline getiriyorlar. Çetecilik ve gerilla faaliyetleri yürütüyorlar. Özellikle 1915 Sarıkamış yenilgisinden sonra bir isyan patlak veriyor ki, Ermeniler Osmanlı'nın doğuda askeri gücünün zayıfladığını görünce, arkalarında da Rus ordusu, Sivas'ın doğusuna kadar yakıp yıkmadıkları köy kalmıyor. Akdamar kilisesi olayı yaşanıyor. Erkekleri kaçırıp öldürüyorlar, kadınlara ölene kadar tecavüz ediyorlar vesaire. Tüm bu olaylar sonucunda azıp şımaran Ermenilerin bölgedeki nüfuzunu kırmak amacıyla zorunlu göçe tâbi tutuluyorlar ittihat ve terakki tarafından. Bu da Ermenilere özel muamele değil çünkü İttihat ve Terakki'nin doktrininde etnisiteye dayalı komitacılık faaliyeti yasak. Güneye kardeşlerinin yanına, Suriye ve Lübnan'da yaşayan Ermenilerin yanına gönderiliyorlar.
Bir de Batılı devletlerin etkisi de çok büyük, vilayet-i sitte'de ıslahat var, protestan misyonerler var, bir demiryolu meselesi var ama oralara girersem ansiklopedi olur ben Rusya üzerinden kısaca özet geçtim. Umarım anlatabilmişimdir.
İyi geceler.